Història

  • La història de Can Liret

  • La història de Can Liret

El sobrenom (motiu) de Liret s’origina amb Baldiri Olivós (1740 – 1778) que era un senyor molt petitet, primer propietari de la finca,  que van passar de Baldiri a dir-li Baldiret i d’aquí, Liret.

El seu net en Domenech Dalmau Janó que ja vivia al carrer Sant Joan 22 va construir de nou la casa,  l’any 1894, que es va convertir en habitatge i fàbrica de taps.

Avui, el seu propietari Narcís Ferrer i Ferrer l’ha reconstruït i restaurat per fer-ne un petit hotel de 9 habitacions, amb la voluntat de manternir-ne els materials i respectar la història d’aquesta casa.

Un allotjament discret, confortable i responsable amb l’entorn, la societat i el lloc on està ubicat.

Can Liret, típica casa artesana ubicada al centre de Palafrugell on s’hi va instal·lar una petita fàbrica de suro i la vivenda dels mateixos propietaris l’any 1890. En el segle XIX, Palafrugell era la ciutat més important de la indústria surera mundial. Gairebé el 70%. de la població  vivia directament del suro. A part de les grans fàbriques, hi havia una munió, primer manufactures, i després petites fàbriques que complementaven les grans produccions, unes cases fresques i amb unes voltes empordaneses que són encara avui estructures insuperables.

Liret, de Baldiri petit, la casa havia estat propietat de la família Girbal, Palafrugell s’organitza majoritàriament amb cases de cos, o doble cos com és el cas de Can Liret, i els seus grans tresors són les contrafaçanes amb els seus jardins (la casa i l’hort). Austeritat però amb un confortabilitat i tranquil·litat típicament empordanesa.

Palafrugell és sense cap dubte la capital real del Baix Empordà, i logísticament el lloc idoni per conèixer l’Empordanet de Josep Pla, els pobles medievals del Baix Empordà i és al bell mig d’un dels trams més admirats de tota la Costa Brava, de Pals a Palamós.

Una vila amb un gran dinamisme cultural i gastronòmic, un poble gran amb una gran característica, és un poble amable amb una gran oferta per passejar, comprar, menjar i gaudir de la manera de viure de l’Empordà. Palafrugell té un mercat diari de fruita verdures, carn, peix… que fa les delícies de vilatans i visitants, amb una oferta gastronòmica amplíssima.

Can Liret està pensat per poder conèixer tot el nostre entorn d’una forma tranquil·la, confortable, i si ho desitja el client sense agafar el cotxe amb bicicletes i/o bicicletes elèctriques per conèixer l’Empordà i Palafrugell amb les seves cales a través del millor mitjà possible.